GHANA FIRE SERVICE APTITUDE TEST EXAMS QUESTIONS & ANSWERS
FIRE SERVICE APTITUDE TEST, The Ghana Fire Service is under the Ministry of Interior with the president as commander-in-chief.
Fire Service recruitment requires a good score on the aptitude test. Preparing for the aptitude test will increase your chances of success in the next stage of the recruitment process.
You might have gone through the body screening stage to qualify for this stage.
To qualify out of this stage, you must provide correct answers for the test. You need to be equipped with good knowledge of the test you might face.
GNFS Aptitude Test Scope & Curriculum Arears
The format of the Fire Service aptitude test requires that you sit and write the Fire Service aptitude test on a computer and at your nearest Fire Service Careers Centre.
Subjects mostly tested are:
General knowledge about the Fire Service
Numeracy knowledge and arithmetic reasoning
Literacy knowledge
General Science
Fire Service General knowledge Questions & Answers
Q1. What is the organization of the Fire Service
Answer: The Fire Service is composed of the Fire Service general recruits and Fire Service officers
Q2. What was the Fire Service established
Answer: It was established in 1997 under Act 219 to Extinguish fires and provide humanitarian services and re-established by Act 537
Q3.What is the Fire Service command structure
Answer: The Ghana Fire Service command structure extends from the minister of interior in the government to commanders in the field. Ghana Immigration Service units are deployed in the capital regions, and in Ghana’s border regions.
Q4.What is the rank structure of the Fire Service
Officer Ranks
Chief Fire Officer (CFO)
Deputy Chief Fire Officer (DCFO)
Assistant Chief Fire Officer (ACFO)
Divisional Officer Grade One (DO i)
Divisional Officer Grade Two (DO ii)
Divisional Officer Grade Three (DO iii)
Assistant Divisional Officer Grade One (ADO i)
Assistant Divisional Officer Grade One (ADO ii)
Cadet Officer (CO) (Corps Training Into Becoming Senior Officers At The Fire Academy And Training School (Fats)).
Junior Officer Ranks
Station Officer Grade One (STN/Oi) Or Group Officer Grade One (GO I)
Station Officer Grade Two (STN/Oii) Or Group Officer Grade Two
(Go Ii) Assistant Station Officer (ASO) Or Deputy Group Officer (DGO)
Surbordinate Officer (SUB/O) Or Assistant Group Officer(AGO)
Leading Fireman (LFM) Or Leading Firewoman (LFW)
Senior Fireman (SFM) Or Senior Firewoman (SFW)
Fireman (FM) Or Firewoman (FW)
Recruit Fireman (RFM) Or Recruit Firewoman (RFW)
Q5. What equipment has the Fire Service
equipment consists of older weapons of British, Brazilian, Swiss, Swedish, Israeli, and Finnish origin. The Ghanaian Fire Service inventory gave the following equipment : FV-601 Saladin and EE-9 Cascavel reconnaissance vehicles; MOWAG Piranha armored personnel carriers; 81mm and 120mm mortars; 84mm recoilless launchers; and 14.5mm ZPU-4 and 23mm ZU-23-2 air defense guns.
Fire Service General knowledge Questions & Answers For Fire Service
Q6. When was the Fire Service established
ANSWER: The Fire Service was collectively established in 1957 in Accra, Ghana
Q7. Who Is The Current Chief Fire Service
ANSWER: Edwin Ekow Blankson
Q8. What are the objectives of the Fire Service?
ANSWER: The GNFS has a broad objective of prevention and management of undesired fires. This includes inspection of high rise and commercial buildings equipped with the necessary fire engineering, Organizing and educating the public on the hazards of fire, Road Traffic extrication and other matters related.
Q9. What are the Motto Of Ghana Fire Service
The Fire Service motto is “We Save Lives and Properties From Undesired Fires.”.
Q10. When did Ghana gain independence?
ANSWER: 6 March 1957
Q11. Which year was Ghana flag designed and who designed it?
ANSWER: The flag of Ghana was designed and adopted in 1957 and was flown until 1962, and then reinstated in 1966.
The Ghana flag was designed by Miss Theodosia Okoh
 
			
Just got 2 FREE Grillz at MSM Jewelers – https://www.msmjewelers.com/collections/grillz. Grillz are on sale at MSM Jewelers, get the deals while you can!
Let me know California Vaping Company store based in 233 Doucet Rd Suite A7 offers vape juice made by Solace Black? I have tried sending them an email at at gcvaporwave@gmail.com